środa, 25 kwietnia 2012

Cukinia z amarantusem

Jeśli komuś zależy na pożywnym, zdrowym i lekkim daniu, to jest to przepis właśnie dla niego. Amarantus to samo zdrowie. Jest bogaty w magnez, wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Zawiera białko, które jest łatwo przyswajalne. Dostarcza nam szybko energii. 
Ma więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies, więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża.


Przygotowanie:

  • Ugotuj ziarno amarantusa. Zalej je wodą w proporcji 1:2,5.
  • Pokrój cukinie i podsmaż na łyżeczce oliwy.
  • Dodaj pokrojone suszone pomidory.
  • Dodaj sól i zioła prowansalskie.
  • Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
  • Wszystko wymieszaj.




wtorek, 24 kwietnia 2012

Obiad w pracy - sałatka z komosy ryżowej (quinoa)

Propozycja na obiad lub kolację. Lekka, pożywna i kolorowa. Sałatka z komosy ryżowej, która posiada zestaw wszystkich aminokwasów niezbędnych dla człowieka. Z powodzeniem zastępuje mięso.



Składniki:

  • quinoa (komosa ryżowa)
  • czerwona papryka
  • ogórek
  • listki mięty
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • przyprawy

Przygotowanie:

  • Ugotuj komosę zalewając ją wodą w proporcji 1:2 (dodaj sól).
  • Pokrój drobno zielonego ogórka i paprykę.
  • Potnij nożyczkami listki mięty.
  • Dodaj oliwę i sok z cytryny.
  • Wszystko wymieszaj.
  • Możesz sałatkę doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatkę można schłodzić. Przypomina tabouleh. Świetna na obiad lub kolację. Można ją także zabrać na piknik;)



Czuję Głód na FB  Zapraszam!!!

czwartek, 19 kwietnia 2012

Przepyszne kokosanki

Nie miałam deseru dla gości i postanowiłam upiec pierwsze w życiu kokosanki. Naszło mnie na nie przedwczoraj. Zakupiłam bowiem, piękne papilotki z myślą o placuszkach z ricotty i mojej pizzerinkowej formie. Są niższe niż te do muffinów. Okazały się jednak za duże;( Na opakowaniu było zdjęcie ciastka. Pierwsze skojarzenie - kokosanka! Po przemyśleniu sprawy, doszłam do wniosku, że to może być to coś innego... Jednakowoż myśl została zaszczepiona (incepcja?!) i musiałam je upiec!;)


Przygotowanie:
  • Wymieszaj szklankę mąki pszennej z płaską łyżeczką proszku do pieczenia.
  • Dodaj 300g wiórek kokosowych i 50g połamanych płatków migdałowych.
  • Dolej 300 ml (puszka) skondensowanego mleka słodzonego.
  • Dolej ok. 100 ml zwykłego mleka (lałam na oko).
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż łyżką do foremek lub papilotek (ułożyłam swoje luzem na blaszce).
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Wyszło mi dokładnie 20 sporych kokosanek. Do papilotek wkładałam mniej więcej półtorej łyżki masy.



Mniam mniam!:)




niedziela, 15 kwietnia 2012

Weekendowe śniadanie - placuszki z ricotty

Są pyszne i puszyste. Przygotowanie zajmuje chwilę. Są sycące i zdrowe. Co to może być?


Pieczone placuszki z serkiem ricotta!





Przygotowanie:

  • Wymieszaj ricottę (całe opakowanie, czyli 250 g ) z czterema jajkami.
  • Dodaj łyżkę mąki pszennej.
  • Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. 
Możesz placuszki usmażyć lub upiec, tak jak ja.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Przelej ciasto do foremek wysmarowanych olejem i piecz 5 minut.


Gotowe!



piątek, 6 kwietnia 2012

czwartek, 5 kwietnia 2012

Chleb na zakwasie z automatu

Pisałam już o swojej przygodzie z maszyną do pieczenia chleba, przy okazji postu o zakwasie. Teraz podzielę się przepisem z którego korzystam. Dziwię się tym, co mówią, że w maszynie nie da się upiec "zakwasowca". Otóż, da się! Nie jest to też specjalnie skomplikowane.

Przygotowanie:

  • Wlej do foremki 445 ml przefiltrowanej lub przegotowanej i ostudzonej wody.
  • Dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli.
  • Wlej łyżkę oliwy.
  • Dodaj 220 g zakwasu żytniego. Wymieszaj.
  • Wsyp 405 g mąki - mieszam orkiszową chlebową, pszenną razową i pszenną typ 550.
  • Dosyp 300 g mąki żytniej typ 720. Możesz połączyć ją z żytnią razową (najlepiej 100g, czyli w proporcji 2:1). Wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Wstaw formę do maszyny.
  • Ustaw program podstawowy. 
  • Maszyna nagrzeje się, zacznie mieszać. Później ciasto będzie wyrastać.  Ponownie mieszadła pójdą w ruch. W tym momencie wyłączamy maszynę. Wyjmujemy mieszadła.
  • Trzeba teraz czekać. Można zostawić ciasto w maszynie lub wyjąć formę, przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu. Na ogół wyrastanie trwa 5-6 godzin.
  • Gdy ciasto wyrośnie, włączamy maszynę na program pieczenia (u mnie 60 min).
Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1300 g.
Można zmniejszyć proporcje o 1/3 lub o połowę.
Dodatki - suszone pomidory, zioła, oliwki, pestki możemy dodać na początku.



Domowy chleb na zakwasie jest zdrowy i pyszny. Dłużej zachowuje świeżość niż ten na drożdżach. Żeby nabrać wprawy trzeba ćwiczyć. Zachęcam do eksperymentowania, bo warto. Mój bochenek wzbogaciłam siemieniem lnianym. W kuchni rośnie kolejny, orkiszowy.

 Czuję Głód na FB Zapraszam!!!:)

Czuję głód: Zakwas: Tak to się zaczyna... Przygoda z maszyną do chleba, okazuje się przelotnym romansem. Gotowe mieszanki idą w odstawkę. Drożdże zostają użyte...

Pasztet z brązowej soczewicy

Pierwszy raz robiłam go w zeszłym roku. Dokładnie na Wielkanoc. Miałam wtedy nadmiar czerwonej soczewicy. W ostatniej chwili wymyśliłam pasztet. Takie danie kojarzy mi się z orientalnymi przyprawami, pełnymi aromatu. Dlatego użyłam ulubionej mieszanki garam masala. Dodałam jeszcze mielony imbir i ulubione zioła - tymianek, rozmaryn i estragon.

Składniki:

  • ugotowana brązowa soczewica (0,5 kg)
  • ugotowana marchewka (1 kg)
  • 2 lub 3 jajka (zależnie od wielkości)
  • 3 ugotowane jajka (opcjonalnie)
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • przyprawy




Przygotowanie:

Należy zmielić (użyłam blendera) soczewicę z marchewką. Dodać sól, pieprz, czosnek i ulubione przyprawy. Następnie, dodać surowe jajka i wymieszać. Ułożyć w foremkach warstwę masy, później ugotowane jajka i przykryć resztą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Można podzielić masę na kilka części i upiec w małych formach np. jednorazowych - idealne gdy chcemy z pasztetem podróżować;)  




Zapraszam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Śniadanie z avocado

Gdy rano nie ma czasu, a jest ochota na coś innego niż kanapki... Coś sycącego, zdrowego ale też kolorowego... Gdy mimo braku wiosny za oknem, chcemy mieć wiosnę na talerzu... Można wypróbować ten prosty przepis!:)


Składniki:

  • avocado
  • sok w połowy cytryny
  • pomidorki (użyłam odmiany Baby Plum)
  • rzeżucha 
  • sól
  • pieprz




Przygotowanie:

Przekrój avocado na pół. Za pomocą noża, ruchem skrętnym, wyciągnij pestkę. Łyżką delikatnie wyjmij miąższ. Przełóż go do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i rozdrobnij widelcem. Pokrój pomidorki i wymieszaj ze zmiażdżonym avocado. Potnij drobno nożyczkami rzeżuchę (mój akcent świąteczny!) i dodaj do salsy. Przełóż do wydrążonych łódeczek. Posyp jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.







poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Domowy hummus

Hummus to pasta z ciecierzycy. Jest popularna w kuchni arabskiej i marokańskiej. Po arabsku "hummus" oznacza właśnie ciecierzycę.
Główny składnik potrawy należy namoczyć w wodzie przez noc, a później ugotować do miękkości.
W zależności od tego jak drobno ciecierzycę zmielimy, ile dodamy oliwy, wody (z gotowania) czy soku z cytryny, taką hummus będzie miał konsystencję. Warto samemu dojść do najlepszych proporcji. Próbować, próbować i jeszcze raz próbować.

Potrzebne składniki:
  • ugotowana ciecierzyca
  • sok z cytryny/limonki
  • czosnek
  • trochę wody z gotowania ciecierzycy
  • tahini (pasta sezamowa)

Tahini przyrządzamy następująco:

  • prażymy (na suchej patelni) ziarna sezamu
  • studzimy
  • dodajemy olej sezamowy
  • dodajemy sok z cytryny
  • dodajemy wyciśnięty czosnek
  • miksujemy

Moja wersja nie jest gładką masą. Ograniczyłam też ilość oliwy. Do miksowania użyłam blendera, co nie jest superwygodne, bo trzeba wydłubywać masę, która oblepia ostrza. Jednak mniej po takiej czynności mycia i nie zajmuje to strasznie dużo czasu.