piątek, 23 grudnia 2011

Pasztet

Za każdym razem wychodzi inny. Tym razem jest z wołowiny - szponder, wieprzowiny - karkówka i drobiu - kura. Cały sekret tkwi w przyprawach. U mnie jest ich zawsze duuuużo. Garam masala, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, pieprz i sól. Istotne jest także to, żeby mięso wcześniej upiec. W sosie, który powstanie podczas pieczenia należy namoczyć bułkę. Mielimy 3 razy!

Moje proporcje:
1 kg wołowiny
1,5 kg karkówki
0,5 kg mięsa z kury
1 bułka wrocławska
0,3 kg wątróbki drobiowej
4 jajka
duuuuuużo przypraw

Jajka dodałam na końcu, po trzecim mieleniu. Doprawiałam bazując na metodzie organoleptycznej z zaangażowaniem wzroku, smaku, węchu i dotyku. Mój pasztet jest bardzo aromatyczny, bo taki lubię:)
Piekł się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut.






Śledź ze smażoną cebulką, rodzynkami i figami

Nie tak dawno pierwszy raz jadłam śledzia ze smażoną cebulą. To "odkrycie" stało się punktem wyjścia do dalszych eksperymentów. W zeszłym roku dodałam do niego rodzynki i garam masalę. Natomiast w tym śledziowym sezonie, także figi, olej sezamowy i ocet balsamiczny.

Przygotowanie:

  • Namocz w wodzie śledziowe filety (ok. 0,5 h).
  • Pokrój drobno i usmaż na oliwie z odrobiną soli, cebulkę.
  • Zalej wrzątkiem rodzynki i suszone figi. Poczekaj 20 minut.
  • Pokrój miękkie figi i rodzynki (jeśli są duże).
  • Pokrój w kawałki śledzia i ułóż na talerzu.
  • Wymieszaj wystudzoną cebulę z rodzynkami, figami, szczyptą garam masali i pieprzem.
  • Przykryj śledzie gotową "pierzynką".
  • Wymieszaj oliwę, kilka kropel oleju sezamowego (ma bardzo intensywny smak) i ocet balsamiczny o smaku figowym.
  • Polej śledzie przygotowaną mieszanką.
  • Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Śledzie można zjeść też od razu, jednak lepsze są, gdy smaki się przegryzą.

Smacznego!


czwartek, 22 grudnia 2011

Coraz bliżej Święta... :)


P.S. Bilans przedświąteczny:
  • Pasztet rybny
  • Pasztet mięsny
  • Bigos
  • Farsz do pierogów
  • Śledzie ze smażoną cebulką, rodzynkami i figami



Christmas pasta z pesto pietruszkowym

Megaszybkie danie dla zabieganych. Świetne na przedświąteczne zamieszanie. Przygotowanie trwa tyle, co gotowanie makaronu. Rewelacja!:)

Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron al dente.
  • Dodaj pesto pietruszkowe.
  • Posyp parmezanem.

Gotowe!


Pesto pietruszkowe

Natka pietruszki to bomba witaminowa! Ma w sobie dużo witaminy A i C.
Szczerze mówiąc, to jeśli dostaję ją na talerzu jako dekorację dania, to na ogół na tym talerzu zostaje. Samotna.
Jednak w tej postaci, bardzo mi odpowiada i z czystym sumieniem mogę wam polecić! Ostatnio cierpię na brak czasu (bardziej dotkliwie niż zwykle) i to pesto z makaronem (który mam zawsze w domu) kilka razy mnie uratowało.
Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce przez miesiąc. Świetne jest także do grzanek czy sałaty.

Przygotowanie:

  • Cztery umyte pęczki natki kroję na 4 części i wrzucam do malaksera.
  • Dodaję oliwę, dwa ząbki czosnku i orzechy brazylijskie.
  • Przekładam do słoika i dodaję starty parmezan.
  • Mieszam z solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Przechowuję w lodówce.



piątek, 16 grudnia 2011

Salsa z avocado

Kiedyś nie przepadałam na tym owocem (!). Jest to dowód na to, że nasze upodobania kulinarne z wiekiem się zmieniają. Gdyby nie to, że avocado jest dość kaloryczne, mogłabym jeść je codziennie. Poza tą jedną wadą, posiada same zalety. Ma cały wachlarz witamin, łagodzi stres, poprawia samopoczucie.
Niedojrzałe owoce przechowujemy w ciemnym miejscu (wkładam je do szafki) lub zawijamy w gazetę. Gdy jest już miękkie, a nie chcemy go jeszcze jeść, wkładamy do lodówki. Żeby dostać się do miąższu, kroimy avocado na pół, wbijamy nóż w pestkę i przekręcamy. Pestka powinna zostać na nożu. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Jeśli chcecie przechować połówkę owocu, zostawcie w niej pestkę.

Przygotowanie:

  • Rozdrobnij widelcem miąższ avocado.
  • Skrop sokiem z limonki.
  • Dodaj sól i pieprz.
  • Wyciśnij ząbek czosnku.
  • Obierz pomidory ze skórki (po sparzeniu) i pokrój w kosteczkę.
  • Wszystko wymieszaj.

Podaj z mięsnymi paluszkami, na kanapce lub zjedz bez dodatków!



Mięsne paluszki z wołowiny

To alternatywa dla kotletów mielonych czy pulpecików. Trochę inaczej przyprawione. Z dużą ilością czosnku i ostrej papryki. Na obiad lub imprezę (finger food). Pasują do sałaty i różnego rodzaju sosów. Idealne do maczania;)

Przygotowanie:

  • Trzeba zmielić wołowinę w maszynce.
  • Dodać wyciśnięty czosnek, sól i pieprz.
  • Wbić jajko i wsypać 2 łyżki bułki tartej.
  • Doprawić ostrą papryką, estragonem i garam masalą.
  • Dobrze wymieszać i uformować paluszki.
  • Odstawić na godzinę do lodówki na talerzu przykrytym szczelnie folią spożywczą.
  • Wyjąć z lodówki i usmażyć na patelni. (Można użyć patelni grillowej.)




wtorek, 13 grudnia 2011

Przedsmak Świąt - pasztet rybny

Jakoś mnie tak naszło i nie mogłam go sobie wybić z głowy.
Szczerze mówiąc, to nieźle sobie utrudniłam zadanie, robiąc go z tuszek, a nie filetów.
Wierzę jednak, że miało to nieoceniony wpływ na jego smak.
Sama się dziwię, że pasztet rybny zrobiłam dopiero teraz. Ważne, że się udał i że nie był to, mam nadzieję, ostatni raz.

Przygotowanie:

(Wersja dla wytrwałych)
  • Umyj i upiecz (180 stopni z termoobiegiem/ ok. 1,5 h) dwa kilogramy oczyszczonych pstrągów z nieobranymi cząstkami cebuli.
  • Wystudź rybę i oddziel dokładnie mięso od ości.
lub
  • Użyj filetów, które możesz upiec lub usmażyć.
(Część wspólna)
  • Ugotuj 3 jajka na twardo.
  • Namocz 4 kromki razowego chleba.
  • Zmiel w maszynce rybę, cebulę, jajka i odciśnięty chleb.
  • Dodaj sól, estragon, gałkę muszkatołową i pieprz.
  • Wymieszaj z 2 surowymi jajkami. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość mąki.
  • Piecz ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni.

P.S. Włożyłam pasztet do torebki (specjalnej do zamrażania) i już czeka w zamrażalniku na Święta.
       Przede mną jeszcze pasztet z soczewicy, tradycyjny, bigos i oczywiście pierogi ;)

niedziela, 11 grudnia 2011

Zawijańce z ciasta francuskiego z bakłażanem i pieczarkami

To efektowna ale bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Nadzienie może być dowolne. W moich zawijańcach jest bakłażan, pieczarki, marchewka, czosnek oraz pieprz i sól. Ciasto kupiłam gotowe - bo miało być łatwo:)

Przygotowanie:


  • Umyj i pokrój bakłażana w plastry grubości 0,5 cm, a później każde koło w paski.
  • Obrane pieczarki pokrój w cienkie plasterki. To samo zrób z czosnkiem.
  • Obierz dwie marchewki i za pomocą obieraczki zrób marchewkowe wstążki.
  • Smaż na patelni dodając do pieczarek, bakłażana z łyżeczką oliwy, czosnek a na końcu marchewkę.
  • Dadaj przyprawy. Ja dodałam tylko pieprz i sól, żeby nie zdominować smaku warzyw.
  • Przełóż na płaski talerz i poczekaj do ostygnięcia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
  • Pokrój płat ciasta na 3 paski szerokości ok. 12 cm i długości ok. 20 cm. (Potrzebne będą dwa opakowania, na 6 pasków.)
  • Na każdy prostokąt z ciasta nałóż łyżką farsz zostawiając po ok. 1 cm wolnego miejsca po dłuższych  bokach i 2 cm na dole i na górze.
  • Zwiń jak roladę. Na końcu lekko dociśnij.
  • Piecz przez 20 min.



sobota, 10 grudnia 2011

Weekendowe śniadanie - sałatka z łososiem i avocado

To ważne, żeby dobrze zacząć dzień. Szczególnie w weekend.
Czekamy na to cały tydzień, więc celebrujmy go od rana, czyli od śniadania:)
Proste i dobre składniki to już prawie pewny sukces.


Przygotowanie:


  • Pokrój umytą sałatę lodową.
  • Dodaj kawałki avocado i paski wędzonego łososia.
  • Pokrój czarne drylowane oliwki.
  • Skrop składniki miętową oliwą* i kilkoma kroplami soku z cytryny.
  • Dadaj trochę soli i świeżo zmielony pieprz.





  • * Jak zrobić miętową oliwę:
    - Wrzuć do malaksera liście i cienkie łodyżki mięty. Rozdrobnij.
    - Zalej oliwą.
    - Przelej do butelki i wstaw w ciemne miejsce.
    Dodawaj do grzanek, sałatek, ryb... Niemal do wszystkiego!

    środa, 7 grudnia 2011

    Wołowina w sosie grzybowym

    Przygotowanie wołowiny wymaga czasu, chyba że smażymy steki lub mamy akurat polędwicę, która robi się błyskawicznie. Myślę jednak, że warto go poświęcić,
    bo smak nam to po wielokroć wynagrodzi.
    Warto wiedzieć, że wołowina to bardzo zdrowe mięso. Ma dużo fosforu i żelaza. Jest także bogata w witaminę B12. 
    Mięso, którego użyłam to antrykot (zaznaczony na obrazku). 
    Jest kruchy i soczysty. Doskonały na steki, pieczeń a także duszony, co właśnie sprawdziłam;) 

     Przygotowanie:
    • Przygotuj marynatę z octu balsamicznego, oliwy, tymianku, ostrej czerwonej papryki i pieprzu.
    • Zalej nią mięso i wstaw do lodówki, najlepiej na noc.
    • Obsmaż z obu stron, na rozgrzanej patelni, plastry wołowiny o grubości 1 cm. 
    • Dodaj cebulę pokrojona w cząstki i smaż jeszcze chwilę.
    • Dolej wodę lub bulion i duś na małym ogniu.
    • Pokrój kilka marchewek w grube plastry. Wrzuć na patelnię.
    • Dodaj garść suszonych grzybów.
    • Dolewaj płyn co jakiś czas. Dodaj sól.
    • Gdy wołowina jest miękka (po 1,5 - 2 h), zdejmij pokrywkę i odparuj sos.
    Danie jest gotowe!


    To przepis uniwersalny. Prawie dla każdego kawałka wołowiny. Można dodać podczas duszenia czerwone wino. Świetnie będzie też pasować do gotowego dania.

    niedziela, 4 grudnia 2011

    Niezły klops

    Naszła mnie ochota i zrobiłam. To tradycyjne danie, nazywane też pieczenią rzymską. Można je jeść na zimno lub na ciepło, jako danie obiadowe.
    Jest niskokaloryczne i bardzo zdrowe:)
    Można z nim także eksperymentować (to najbardziej lubię) dodając np. koncentrat pomidorowy, pieczarki, całe ugotowane jajka oraz różne przyprawy.

    Przygotowanie:
    • Mielimy mięso w maszynce lub malakserze. Ja użyłam mięsa wołowego i filetu z indyka o łącznej wadze ok. 1,3 kg.
    • Wrzucamy do maszynki/ malaksera obrane i pokrojone surowe marchewki i pietruszki (ok. 7 szt.).
    • Namaczamy w gorącej wodzie bułkę i po odciśnięciu dodajemy do masy.
    • Wbijamy 2 jajka i mieszamy.
    • Reszta, to nasza inwencja twórcza. Ja dodałam dużo tymianku i estragonu oraz kminek, pieprz i sól.
    • Wkładamy masę do "keksówek" lub formujemy klopsa na większej blaszce. Ja tak zrobiłam. Masa jest dość zwarta i dobrze zachowuje kształt. Tak jak przy formowaniu kotletów mielonych, dobrze zwilżyć dłonie wodą. Mięso się wtedy nie klei.
    • Pieczemy ok. godziny w nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) piekarniku.      



    czwartek, 1 grudnia 2011

    Placek dyniowy

    Może to moja ostatnia dynia w tym sezonie.. Łezka się w oku kręci;)

    Pewnie to nie jest klasyczne comfort food, ale w większości odpowiada definicji.
    To danie świetne na jesień. Jest łatwe do zrobienia, ma proste i ogólnodostępne składniki, poprawia humor.
    Nigella uważa, że dania z ziemniaków mają terapeutyczną moc (choćby placki ziemniaczane).
    Myślę, że ziemniaki w połączeniu z dynią dadzą efekt jeszcze lepszy.
    Czyż nie tego teraz potrzebujecie?;)

    Przygotowanie:
    • Obraną i wydrążoną dynię kroję na kawałki i wrzucam partiami do robota kuchennego (można użyć tarki).
    • To samo robię z ziemniakami.
    • Dodaję tartą bułkę i dwa jajka. Mieszam.
    • Dosypuję garam masalę, kminek, tymianek i sól.
    • Gotową masę przelewam do foremek i piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.

    
    Konsystencja placka jest dość luźna. Jeśli wolicie inną, dodajcie pokruszone herbatniki lub większą ilość bułki tartej.
    Udanych eksperymentów!